A könnyűszerkezetes ház jellemzői

Light house

  Alapvetően nem különbözik egy hagyományos technológiával készült épülettől.

  Mégis meg kell említeni az alábbiakat, hogy döntése megalapozott legyen.

  A könnyűszerkezetes ház jellemzői

  A könnyűszerkezetes házak a legelterjedtebb háztípusok a világon: Észak-Amerikában, Skandináviában, a Távol-   Keleten a családi házak döntő többsége ezzel a technológiával készül. 

  Mikor hívnak valamit készháznak?

 A készház elnevezés legtalálóbb megfogalmazása talán a “Ház a gyárból” lenne. Szűkebb értelemben   készháznak nevezzük az előre elkészített elemekből létrehozott fal (villany és gépészeti előkészítéssel), tető és   födémszerkezetet, melyet gyártóhelyen (üzemben, gyárban) állítanak elő, és vakoltan, ablakokkal ellátva, panelenként szállítanak az építés helyszínére.

Ott daruzás segítségével szerelik össze az egyes, már műhelyben legyártott tető és fal elemeket. A készház készülhet acélszerkezetből, faszerkezetből, ragasztott fatartóból, vagy agyagkavics szerkezetből.

A helyszínen is össze lehet szerelni?

A könnyűszerkezetes ház másik típusa a helyszínen szerelt változat. Jellemzője, hogy fa- illetve fémvázból a helyszínen szerelik össze. Sokkal rugalmasabb építési mód, a megrendelői igényeket még építés közben is figyelembe tudja venni. Továbbá bármilyen területen és terepviszonyok között megépíthető, így hegyoldalon vagy keskeny utak mellett lévő telkeken (ahova darus kocsival nem lehet behajtani).

A gyorsház kifejezés a könnyűszerkezetes házakra illik a legjobban. Ez azt jelenti, hogy a megrendeléstől számítva akár 2-3 hónapon belül beköltözhetünk új, kulcsrakész otthonunkba.

A könnyűszerkezetes házak előnyei

 • Gyorsaság. A könnyűszerkezetes ház építésének és kivitelezésének átfutási ideje körülbelül 60-90 nap.
 • Energiatakarékosság, kiváló hő- és hangszigeteléssel rendelkeznek így a felfűtési időtartam is igen rövid.
 • A könnyűszerkezetes ház hőszigetelő képessége az építés során alkalmazott anyagok tulajdonságaiból adódóan jobb, mint a hagyományos tégla szerkezetű ingatlanoké. Az építési technológiának köszönhetően a fűtési költség mintegy 30-50%-kal is alacsonyabb lehet a hagyományos házakhoz képest. 
 • Környezettudatosság: a remek hőszigetelő képességnek köszönhetően nem csupán anyagi megtakarításokat lehet elérni, de a környezetterhelés is elkerülhető. 
 • Az építés gyorsabb ütemben haladhat, mint a hagyományos (pl. tégla) építési technikával, ahol meg kell várni a száradási, kiszáradási időket. 
 • A könnyűszerkezetes házak további előnye, hogy a teherhordás főként a házak külső falaira helyezhető, így a belső terek átalakítására nagyobb rugalmasság van. A falakban húzódó vezetékek, mint fűtés, elektromosság, víz is könnyen áthelyezhetők.
 • Helytakarékosság. A könnyűszerkezetes házak fala vékonyabb a téglából készültekkel szemben, így 10%-kal nagyobb hasznos lakás-alapterületet érhető el.
 • Magas szintű tűzvédelem. A kis lakáson belül keletkezett tüzekkel szemben pl.: adventi koszorú a könnyűszerkezetes ház gipszkarton borítása megvédi a tartószerkezetet. 
 • Földrengésállóság. A könnyűszerkezetes ház földrengésállósága a rugalmas vázszerkezet és a csuklós kapcsolatokkal kialakított oszlop-gerenda rendszernek köszönhető. Nem véletlen, hogy Japánban olyan népszerűek.
 • Könnyebb az átépítés, a bővítés, mivel nincsenek költséges bontási munkák és a belső falak is gyorsan áthelyezhetők.
 • Időtálló, külföldön már vannak 100-200 éves könnyűszerkezetes házak is.
 • Nem találhatók hőhidak a homogén anyagfelhasználásnak köszönhetően.

Könnyűszerkezetes házak tervezése, építése

A megrendelők választhatnak gyorsabban kivitelezhető típustervek (megtervezett) közül vagy dönthetnek az egyedi tervezés mellett. A tervező megtervezi a ház típusát, méretét, beosztását. Ezt követi az engedélyeztetés. Az épületet úgy érdemes a telken elhelyezni, hogy a főbejárat a kapu felől, míg a nappali, a terasz a napos, azaz déli - dél-nyugati vagy dél-keleti oldalon legyen.

Egy átlagos 80-140m2 családi ház esetében javasolt a kiszögelésektől, tornyoktól mentes téglalap, négyzet alaprajzot választani, mert könnyebben berendezhető és kedvezőbb kivitelezési költségű.

Építés főbb lépései (helyszínen szerelt)

 1. Betonalap és aljzat elkészítése: vasalt fogadóbeton vízszigetelő lemez elhelyezése a falak alá
 2. Gépészeti alapszerelés a fogadóbeton alá
 3. Teherhordó falak felállítása: a tervek szerint elkészülnek a falak - a szerkezetet előkezelt fa vagy acél gerendákból állítják fel. A gerendák közé kőzetgyapot kitöltő kerül, ezután a belső falszerkezetre párazáró fólia
 4. Tetőszerkezet ácsolása, majd tetőfedés
 5. Ereszcsatornák elkészítése
 6. Mennyezet hő- és hangszigetelése, valamint mennyezettartó lécváz készítése: belső falak hangszigetelése
 7. Villanyszerelés, alapvezetékek és dobozok elhelyezése, fűtésszerelés és fűtésrendszer kiépítése
 8. Nyílászárók (ajtó, ablak) beépítése
 9. Gipszkarton egyrétegű belső burkolat elkészítése
 10. Külső fal szigetelése
 11. Épületen belüli víz- gázszerelés, (kád, mosdó, WC kádtöltő, mosdó, mosógéptöltő csaptelepek)
 12. Belső falak, mennyezetek glettelése, festése
 13. Homlok, orom, ereszdeszkázat festése
 14. A homlokzati felületképzés nemes vakolattal, lábazat vakolása
 15. Belső teli ajtók beépítése
 16. Padlóburkolat készítése
 17. Fűtésszerelvényezés: radiátorok, kazán

Forrás: https://www.tukorbenavilag.hu/epitoipar/konnyuszerkezetes-hazak-tudnivalok/